Ανδρέας Κάλβος "Εις Σάμον"

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται
ζυγό δουλείας ας έχωσι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Κωστής Παλαμάς "Η λειτουργία δεν τέλειωσε"

«Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα 'ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Ν. Παπαχρήστος: Το συνέδριο θα γίνει. Δεν πέρασε το πραξικόπημα της Αριστεράς



Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
Συνάδελφοι,
Στο Δ.Σ της Ο.Λ.Μ.Ε. την Τρίτη 04 Ιουνίου οι Αριστερές Δυνάμεις επεδίωξαν να περάσουν την αναβολή του 19ου Συνεδρίου της Ο.Λ.Μ.Ε. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία πραξικοπηματική πράξη που έρχεται σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας.
Συγκεκριμένα: 

  • ·     Την αναβολή του Συνεδρίου έχει δικαίωμα να αποφασίσει μόνο η τακτική Γενική Συνέλευση (μετασυνεδριακή).
  • ·     Η αναβολή του Συνεδρίου προβλέπεται μόνο όταν την πρώτη μέρα του Συνεδρίου δεν έχει επιτευχθεί απαρτία (50% +1 Σύνεδρος).
Η αναβολή του Συνεδρίου είχε σαφέστατη πολιτική στόχευση.
Οι ΣΥΝ.Ε.Κ., πανικόβλητοι από την εκλογική πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και συνεπικουρούμενοι από το αριστερό δεκανίκι τους (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) επεδίωξαν  να μην καταγραφεί η βούληση του σώματος των καθηγητών, για να μην φανεί η μεγάλη δυσαρέσκεια των καθηγητών από την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Παιδείας. Μέλημά τους ήταν και είναι η στήριξη του κόμματος και βασική τους προτεραιότητα η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις 07 Ιουλίου.
Ακόμα προκλητικότεροι ήταν οι συνδικαλιστές του Π.Α.ΜΕ., οι οποίοι ευθαρσώς δήλωσαν ότι απόλυτη προτεραιότητά τους είναι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το Συνέδριο και προφανώς και με τα προβλήματα του κλάδου.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι Αριστερές Δυνάμεις, στο σύνολό τους, θεωρούν πάρεργο την ύψιστη διαδικασία της Ομοσπονδίας μας, επιδεικνύουν ύψιστη περιφρόνηση προς τις καταστατικές διαδικασίες και έχουν απόλυτη υποταγή στις κομματικές εντολές. 


Η θέση της παράταξής μας όπως διατυπώθηκε στο Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. είναι η εξής:
« Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. καταγγέλλει την πραξικοπηματική απόπειρα αναβολής διεξαγωγής του 19ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, το οποίο είχε οριστεί για το χρονικό διάστημα από 29 Ιουνίου έως 02 Ιουλίου 2019. Η αριστερή πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, υπακούοντας σε κομματικές επιταγές και εξυπηρετώντας μικροπαραταξιακά συμφέροντα, προχώρησε στην πρόταση αναβολής του Συνεδρίου, παρά το γεγονός ότι αυτό ρητά απαγορεύεται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας.
Οι ΣΥΝ.Ε.Κ., πανικόβλητοι από την εκλογική πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και συνεπικουρούμενοι από το αριστερό δεκανίκι τους (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ), επιδιώκουν να μην καταγραφεί η βούληση του σώματος των καθηγητών, για να μην φανεί η μεγάλη δυσαρέσκεια των καθηγητών από την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Παιδείας. Μέλημά τους είναι η στήριξη του κόμματος και βασική τους προτεραιότητα η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις 07 Ιουλίου.
Ακόμα προκλητικότεροι ήταν οι συνδικαλιστές του Π.Α.ΜΕ., οι οποίοι ευθαρσώς δήλωσαν ότι απόλυτη προτεραιότητά τους είναι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το Συνέδριο και προφανώς και με τα προβλήματα του κλάδου.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι Αριστερές Δυνάμεις, στο σύνολό τους, θεωρούν πάρεργο την ύψιστη διαδικασία της Ομοσπονδίας μας, επιδεικνύουν ύψιστη περιφρόνηση προς τις καταστατικές διαδικασίες και έχουν απόλυτη υποταγή στις κομματικές εντολές.
Όσον δε αφορά τη μεταφορά διεξαγωγής του Συνεδρίου την 1η Σεπτεμβρίου, είναι οφθαλμοφανής η σκοπιμότητα της επιλογής αυτής από τις ΣΥΝ.Ε.Κ. και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Προκαταλαμβάνουν την εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Συνέδριο ως εφαλτήριο αντιπολιτευτικής δράσης.
ΟΜΩΣ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ
Οι παρατάξεις που σέβονται τους εργαζόμενους προχωρούν στη χάραξη της πορείας των σωματείων και στην υιοθέτηση θέσεων και αρχών προς το συμφέρον των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που κάθε φορά έχει την εξουσία.
Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε., σεβόμενη τους συναδέλφους που την τίμησαν με την ψήφο τους, δε θα ανεχτεί καμία πραξικοπηματική ενέργεια των δυνάμεων της Αριστεράς. Σύμφωνα με το καταστατικό η θητεία του παρόντος Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. λήγει στο τέλος Ιουνίου.
Απαιτούμε :
·   Τη διεξαγωγή του 19ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ στο χρονικό διάστημα που έχει αποφασιστεί και το οποίο είναι σύμφωνο με τις καταστατικές επιταγές.
Δηλώνουμε ότι:
·   Δε θα αναγνωρίσουμε και δεν θα αποδεχτούμε τα τετελεσμένα του αριστερού πραξικοπήματος της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε.
·   Δε θα νομιμοποιήσουμε τις παράνομες ενέργειες που θα συντελεστούν στο διάστημα από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου.»     

Κατόπιν της σθεναρής αντίδρασης της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε., οι ΣΥΝ.Ε.Κ. ζήτησαν διακοπή της συνεδρίασης για την Πέμπτη, 06 Ιουνίου.
Με την έναρξη της συνεδρίασης οι ΣΥΝ.Ε.Κ. διαφοροποιήθηκαν από τις άλλες αριστερές δυνάμεις και ζήτησαν, η αναβολή του Συνεδρίου να αποφασιστεί από τα Δ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε. και όχι από το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε.
Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των ΣΥΝ.Ε.Κ. έπαιξε η ξεκάθαρη στάση της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. που προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που πέρναγε η αντικαταστατική πρόταση, θα αποχωρούσε από το προεδρείο της Ο.Λ.Μ.Ε. αφήνοντας την Ομοσπονδία να τη διαχειριστούν οι αριστεροί πραξικοπηματίες. Ταυτόχρονα δηλώσαμε ευθαρσώς ότι, δεν θα αναγνωρίσουμε καμία απόφαση για το χρονικό διάστημα από 01 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου και οποιαδήποτε απόφαση τυχόν ελαμβάνετο, θα αποτελούσε ποινικό αδίκημα για αυτούς που θα την ελάμβαναν, σύμφωνα πάντα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Οι Παρεμβάσεις παρά το γεγονός ότι επέμεναν στην αρχική τους πρόταση για αναβολή του Συνεδρίου από το Δ.Σ., αιφνιδιαστικά ψήφισαν και την πρόταση των ΣΥΝ.Ε.Κ. Αντίθετα το Π.Α.ΜΕ. παρέμεινε σταθερό στην άποψη του και έτσι καμία πρόταση αναβολής δεν πέρασε.
Συμπερασματικά, η ξεκάθαρη θέση μας στο ζήτημα της καταστατικής εκτροπής και η αποφασιστικότητα μας να τραβήξουμε μέχρι τέλους, οδήγησαν στο ναυάγιο του σχεδιασμού των Αριστερών Δυνάμεων. Είναι όμως περίπου βέβαιο ότι ΣΥΝ.Ε.Κ. και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ τα έχουνε βρει για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό τον λόγο ζητούσαν αναβολή για τον Σεπτέμβριο. Για να περάσει ένα κρίσιμο διάστημα, να αλλάξει η ατζέντα και να ξεχάσουν τα μέλη των ΣΥΝ.Ε.Κ. το απίστευτο μπούλινγκ που δέχτηκαν από τους εξτρεμιστές των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ την τελευταία τετραετία.
Είναι απολύτως κατανοητό ότι αυτό το διάστημα ΣΥΝ.Ε.Κ. και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ανασύνθεση του Προεδρείου, γιατί για επικοινωνιακούς λόγους οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ δεν επιθυμούν η σύγκλιση να πραγματοποιηθεί τώρα. 

Νίκος Παπαχρήστος
Πρόεδρος Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.