Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Νικηφόρος Κωνσταντίνου: Μιλάτε εκ μέρους των ολίγων! Εμείς εκπροσωπούμε την ΟΛΜΕ των πολλών.

 Απόσπασμα από την ομιλία

 

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του ΓΓ ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ, Νικηφόρου Κωνσταντίνου στη ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ (27 Νοεμβρίου 2021)

 

Που βρισκόμαστε σήμερα συνάδελφοι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ;

Η προηγούμενη ΓΣ των Προέδρων δεν είχε βγάλει απόφαση για συνέχιση της απεργίας – αποχής και το σύνολο των συναδέλφων συμμετείχε στις ομάδες για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Άλλαξε κάτι; Ναι καθώς υπήρξε αίτημα 33 ΕΛΜΕ για νέα Γενική Συνέλευση των Προέδρων. Σύνολο συμμετεχόντων στο αίτημα αυτό 250-300 άτομα σε σύνολο 80.000 καθηγητών. Είναι καταστατικά ορθό; ΝΑΙ. Είναι συνδικαλιστικά ορθό; ΟΧΙ.

Όταν ο νομοθέτης, σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΛΜΕ, έδινε το δικαίωμα στο 10% των μελών της ΟΛΜΕ (στις ΕΛΜΕ) να ζητήσουν έκτακτη ΓΣ των Προέδρων αναφέρονταν σε 8.000 συναδέλφους (ποσοστό 10% στους 80.000 καθηγητές που είναι σήμερα). Δεν έδινε το δικαίωμα σε 300 άτομα να ζητάνε έκτακτη ΓΣ και να οδηγούμαστε σήμερα σε αυτή τη συνδικαλιστική εκτροπή! Η οποία συνεχίστηκε στις νέες Γενικές Συνελεύσεις, που είχαν μικρή έως ελάχιστη συμμετοχή. Να σας ενημερώσω ότι αν ακολουθούσαμε το καταστατικό της ΔΟΕ όλοι οι εσείς οι Πρόεδροι δεν θα βρισκόσαστε καν σήμερα εδώ καθώς το καταστατικό της άλλης εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας απαιτεί τη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις του 50% +1 των μελών κάθε Συλλόγου Διδασκάλων για να υπάρξει απόφαση.

Με αυτούς τους όρους θα εξασφαλίσουμε τη μαζικότητα; ΟΧΙ. Αυτό που εφαρμόσατε συνάδελφοι δεν είναι κοινός αγώνας για επίτευξη της μαζικότητας, είναι ευτελισμός των συνδικαλιστικών διαδικασιών!

Βαφτίσατε Γενικές Συνελεύσεις συγκεντρώσεις 10 και 13 ατόμων, μαζέψατε υπογραφές γιατί οι συνάδελφοι δεν ήλθαν στις Γ.Σ., διοργανώσατε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στηρίξατε τις εξ αποστάσεως διαδικασίες. Εφαρμόζετε το νόμο Χατζηδάκη, τον οποίο την ίδια στιγμή καταγγέλλετε. 

Σε αυτό τον ευτελισμό και τον συνδικαλιστικό κατήφορο δεν θα σας ακολουθήσουμε. Θα αντιμετωπίσουμε το νόμο Χατζηδάκη με σοβαρότητα για να προστατέψουμε την Ομοσπονδία, τα σωματεία και τους συναδέλφους. Με αυτές τις συμπεριφορές «ρίχνετε νερό στο μύλο» του νόμου Χατζηδάκη, τον οποίο εφαρμόζετε γιατί θεωρείτε ότι σήμερα σας βολεύει. Εφαρμογή του νόμου αλά καρτ και κατά το συμφέρον σας!

Δεν πρόκειται ούτε στιγμή να μη σας καταγγέλλουμε για τις συμπεριφορές σας αυτές και τη συνδικαλιστική εκτροπή που οδηγείτε τον κλάδο και τα σωματεία. Θα σας καταγγέλλουμε, θα ενημερώνουμε τους υπόλοιπους 79.500 συναδέλφους που απείχαν από τις διαδικασίες και σε αυτούς θα απευθυνόμαστε. Μιλάτε εκ μέρους των ολίγων και εκπροσωπούμε την ΟΛΜΕ των πολλών!

Στους πολλούς θα απευθυνόμαστε και τους πολλούς θα ενημερώσουμε για την δράση της Ομοσπονδίας και τη στάση της ΟΛΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Είναι πολιτικό θράσος να αυτοαποκαλείστε υπερασπιστές του μαζικού κινήματος όταν εκπροσωπείτε τους ελαχίστους και κουνάτε και το δάχτυλο φέρνοντας αποφάσεις 10 και 13 ατόμων! Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να οικειοποιήστε τα μεγάλα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία – αποχή την άνοιξη και τα ποσοστά στην 24ψρη απεργία του Φθινοπώρου; Τα ποσοστά αυτά ανήκουν στον κλάδο και σε όλες τις παρατάξεις. Δεν σας έδωσε το δικαίωμα κανένας συνάδελφος και καμία άλλη παράταξη που συμμετείχαμε σε αυτές τις διαδικασίες να μιλάτε εκ μέρους μας που βάλαμε πλάτη για τα μεγάλα αυτά ποσοστά. Είναι ποσοστά όλων και όλοι μαζί θα τα υπερασπιστούμε και θα αποτελέσουν εφαλτήριο για τους επόμενους αγώνες μας.

Αγαπητοί Πρόεδροι ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι καθημερινά στα σχολεία; Τι μας λένε και ζητούν με έντονο τρόπο; Να μιλήσουμε για:

-            την αγωνία της καθημερινότητας αλλά και τους κινδύνους ακόμα και για την υγεία τους,

-            τους κανόνες υγιεινής, τις αποστάσεις και τον μεγάλο αριθμό των μαθητών στις τάξεις,

-            τους συναδέλφους με τα υποκείμενα νοσήματα που συνεχίζουν να διδάσκουν δια ζώσης,

-            την γραφειοκρατική και διοικητική απασχόληση εις βάρος του εκπαιδευτικού τους λειτουργήματος,

-            την οικονομική ασφυξία, η οποία με τις μεταθέσεις, τοποθετήσεις, και συνεχείς μετακομίσεις επιτείνεται,

-            τους συναδέλφου που μετακινούνται καθημερινά σε 4 και 5 σχολεία,

Ο «πόλεμος» αγαπητοί Πρόεδροι και ο αγώνας είναι εκεί για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Πρέπει ενωμένοι να σταθούμε απέναντι στο Υπουργείο και δίπλα στους συναδέλφους και στις πραγματικές τους ανάγκες. Να κρατήσουμε τα μεγάλα ποσοστά από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις μας και με αυτά οδηγό να προχωρήσουμε μαζικά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων της καθημερινότητας των συναδέλφων και του κλάδου.

Ξέρουμε ότι συγκεκριμένες παρατάξεις επιζητούν εναγωνίως να κρατούν το ζήτημα της απεργίας - αποχής στην επικαιρότητα. Λένε χαρακτηριστικά ότι θέλουν να το κρατήσουν «ζωντανό» για 1 με 2 μήνες ώστε να γίνουν εκλογές στις ΕΛΜΕ και να κερδίσουν από την συνεχή ένταση και συζήτηση. Για τέτοιο συνδικαλιστικό οπορτουνισμό μιλάμε. Στον κατήφορο αυτό δεν θα σας ακολουθήσουμε αλλά θα βάλουμε τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου στην ατζέντα της ΟΛΜΕ και του μαζικού κινήματος.

Θα επιζητάτε αγαπητοί Πρόεδροι να μπει η ΔΑΚΕ στις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ για να υπάρχει η μαζικότητα που επιζητάμε όλοι.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών έδωσε μαθήματα συνδικαλισμού, γι’ αυτό και ο κλάδος την έχει τιμήσει για πάνω από 15 χρόνια να είναι 1η δύναμη στον κλάδο και στην ΟΛΜΕ. Δώσαμε εξετάσεις υπεύθυνου συνδικαλισμού στις διαθεσιμότητες επί Αρβανιτόπουλου, στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και στην απεργία – αποχή ενάντια στην αυτοαξιολόγηση μέσα στην πανδημία την περασμένη άνοιξη.

Θέση της ΔΑΚΕ Καθηγητών είναι η υπεράσπιση της πρότασης της ΟΛΜΕ υπέρ της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και αν το Υπουργείο Παιδείας ήθελε πραγματικά να εισάγει «κουλτούρα αξιολόγησης» στα σχολεία θα έπρεπε να πάρει την θέση της ΟΛΜΕ και να την εφαρμόσει. Καταγγείλαμε το Υπουργείο Παιδείας για τις δικαστικές προσφυγές. Είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ο απεργιακός αγώνας του κλάδου με δικαστικές αποφάσεις. Θέση μας ήταν, είναι και θα είναι ότι οι απεργίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με απεργιακούς όρους και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών βάζει πάνω από οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου, ακόμα και αν η ηγεσία του προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο, τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων. Σε όλους τους μαζικούς αγώνες του κλάδου η παράταξη της ΔΑΚΕ ήταν, είναι και θα είναι παρούσα. Γι’ αυτό και η παράταξη της ΔΑΚΕ δεν δίστασε να «θυσιάσει» τους αιρετούς της, που ήταν στο 80% των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, όταν έκρινε ότι έπρεπε να κινηθεί ενάντια στο Υπουργείο και στην απόφαση για ηλεκτρονικές εκλογές. Γι’ αυτό ήταν, είναι και θα είναι 1η δύναμη στον κλάδο. Γι’ αυτό και θα σας θυμίσω ένα παλιό σύνθημα: «ΔΑΚΕ θα λέτε και θα κλαίτε»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.