Ανδρέας Κάλβος "Εις Σάμον"

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται
ζυγό δουλείας ας έχωσι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Κωστής Παλαμάς "Η λειτουργία δεν τέλειωσε"

«Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα 'ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Ο.Λ.Μ.Ε. : Ενημέρωση για την συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Υφ. Παιδείας





  Εχθές Τετάρτη 13/9/2017, το μεσημέρι έγινε συνάντηση μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας με τον  Υφυπουργό Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη.
Ενημέρωση: Τι γίνεται με τις εγγραφές; Τι γίνεται με τα ολιγομελή;
Οι μαθητές θα μετακινηθούν χιλιόμετρα μακριά και σε άλλη ΔΔΕ. Περιμέναμε «να ανοίξουν» τα τμήματα. Υπάρχουν τμήματα με 9 μαθητές που δεν εγκρίθηκαν. Έγιναν επιλεκτικές εγκρίσεις. Τι θα γίνει με αυτά τα τμήματα;
Τι θα γίνει σε περιοχές όπως η Ευρυτανία που όλα τα τμήματα είναι με 1-4 μαθητές; Θέλουμε όλα τα στοιχεία που έχετε.

Απαντήσεις Υφυπουργού:
Ηλεκτρονική εγγραφή

Υπήρχαν αμφιβολίες για την ηλεκτρονική εγγραφή. Υπήρξε εύκολη αφομοίωση της ηλεκτρονικής εγγραφής. Η γενική παιδεία δεν πρόλαβε να το εφαρμόσει. Είδαμε τα προβλήματα και του χρόνου θα τα διορθώσουμε. Θα εφαρμοστεί και στα Γενικά Λύκεια.
Εγγραφές
Μέχρι τον Ιούλιο έγιναν 76.000 και τώρα τον Σεπτέμβριο 87.000 μέχρι το βράδυ της 11/9. Πραγματικές με φυσική παρουσία από αυτές είναι οι 80.500.
Πέρσι οι εγγραφές ήταν 87.000 και επαρκή φοίτηση είχαν 70.000 μαθητές.
Τις επόμενες μέρες (10 μέρες) θα γίνονται επίσης εγγραφές. Θα είναι με φυσική παρουσία.
Λιγότερες εγγραφές από πέρσι μέχρι τώρα 6.500. στις 20/9 θα έχουμε την πραγματική εικόνα. Οι ΔΔΕ αυτές τις 10 μέρες δεν θα τους γράφουν αλλά θα κρατάνε τα στοιχεία των μαθητών. Αν εγκριθούν τα τμήματα θα τους γράψουν.
Στο myschool δεν έχουμε καθαρή εικόνα. 5.000 ή 6.000 τμήματα. Μετά τις 20/9 θα σας δώσουμε όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν κανόνες και προθεσμίες. Δεν μπορεί ο καθένας να γράφεται όποτε θέλει. Κέρδος θα έχουν έτσι τα ΕΠΑΛ.
Ολιγομελή
Στη συνέχεια θα εκδοθεί η Υ.Α για τα ολιγομελή. Έχουν εγκριθεί ήδη 500 τμήματα από τους ΠΔΕ. Δεν θα γίνουν οι εγκρίσεις με όρους της Αθήνας.
Έγινε διαφήμιση των ΕΠΑΛ παντού. Έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι και στα πανεπιστήμια.
 Μαθητεία
Πέρσι είχαμε 1.200 μαθητές στη μαθητεία. Σε 7 ειδικότητες. Και φέτος στόχος είναι οι 16 ειδικότητες και οι 3.000 μαθητές.
Τα κριτήρια για τα ολιγομελή:
1. Τα μοναδικά σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
2. Ολιγάριθμες ειδικότητες (έχουμε τέτοιες σε λίγα σχολεία)
3. Ιδιαίτερη μεταχείριση για τα νυχτερινά.
Πιλοτικό πρόγραμμα
Θα υπάρξει πιλοτικό πρόγραμμα σε 10 σχολεία. Με ενισχυτική στην Α Λυκείου και πρόσληψη ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών.
Νέα Βιβλία
Θα γραφούν Νέα Βιβλία από το ΙΕΠ. Θα γραφούν και νέοι εργαστηριακοί οδηγοί. Θα υπάρξει ανακοίνωση για τις ομάδες εργασίας.
Θα λειτουργήσουν διετείς δομές από τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ. Μετά το Λύκειο. Θα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα τύπου 5 (όπως τα ΙΕΚ και η μαθητεία). Κανένα ΤΕΙ η ΑΕΙ δεν έχει δημιουργήσει τέτοια δομή μέχρι τώρα. Ίσως γίνει στο ενωμένο ΤΕΙ της Αθήνας. Αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει η ενοποίηση.
Νέο λύκειο
Οι αλλαγές στο Λύκειο αφορούν μόνο τα ΓΕΛ και όχι τα ΕΠΑΛ.
Θα είναι ισότιμο το απολυτήριο των ΕΠΑΛ; ΝΑΙ.
Αποσπάσεις
Τι γίνεται με τις αποσπάσεις για κάλυψη των κενών, προβλημάτων υγεία και ιδίως των εκλεγμένων στις ΕΛΜΕ;
Έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό. Δε μπορώ να τοποθετηθώ.
Ποια ήταν η εισήγησή σας στον υπουργό στη συζήτηση που έγινε, δεδομένου ότι ήσασταν και Πρόεδρος ΕΛΜΕ (Ηλείας);
Μη με πιέζετε δε μπορώ να μιλήσω. Θα σας απαντήσει για το θέμα αυτό αύριο ο Υπουργός. Υποδιευθυντές
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ήρθε η διευκρινιστική μετά το πέρας των αιτήσεων που έδινε το δικαίωμα σε όλους να κάνουν αίτηση. Είναι μη νόμιμες οι αποφάσεις των ΠΥΣΔΕ. Πρέπει να γνωμοδοτήσει το νομικό τμήμα του υπουργείου.
Απάντηση: Θα ενημερωθώ γιατί δεν το γνωρίζω και θα σας απαντήσει ο υπουργός. Θα γίνονταν όλα πιο γρήγορα αν είχαμε τις προτάσεις των ΠΔΕ. Αυτές όμως δεν έχουν έρθει ακόμη.
Θέμα στέγασης Αναπληρωτών
Υπάρχει πρόβλημα κατοικίας. Θα πρέπει να υπάρξει έκτακτο κονδύλι από την Κυβέρνηση.
Υπάρχει νόμος του 2016 αλλά «πετάει το μπαλάκι» στους Δήμους. Δεν έχουν κονδύλια να τα διαθέσουν. Η ίδια η κυβέρνηση να λύνει το πρόβλημα.
Απάντηση: δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. υπάρχει επικοινωνία με το υπ. Εσωτερικών, ο γενικός Γραμματέας συντονίζει τις ενέργειες. Θα έχετε απάντηση στη συνάντηση με τον υπ. Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.