Ανδρέας Κάλβος "Εις Σάμον"

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται
ζυγό δουλείας ας έχωσι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Κωστής Παλαμάς "Η λειτουργία δεν τέλειωσε"

«Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα 'ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός, Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. και Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Δ. Πεππές: Να ικανοποιηθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός αποσπάσεων. Πρέπει οι κυβερνώντες να δείξουν κοινωνική ευαισθησίαΑθήνα, 22 / 6 / 2018Ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος συνεδριάσεων του ΚΥΣΔΕ, προκειμένου  να εισηγηθεί τις Αποσπάσεις 2018-19. Κατά τη φάση αυτή εξετάστηκαν διάφορα θέματα επί των αιτήσεων για Απόσπαση.

Όσον αφορά τις εκπρόθεσμες αιτήσεις με βάση την εγκύκλιο, αυτές (εκτός 3) απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία και παρά το γεγονός ότι από καμία διάταξη δεν προβλέπεται απαγορευτικό χρονικό όριο.

Από τις 215 αιτήσεις για ένταξη σε  Ειδική Κατηγορία, 21 δεν έγιναν δεκτές. Αναλυτικότερα εντάχθηκαν σε Ειδική Κατηγορία Απόσπασης, 69 αιτήσεις Πολυτέκνων και 125 για  λόγους Υγείας. 

Σχετικά με την ένταξη στις «Κατά προτεραιότητα Αποσπάσεις», σύμφωνα με την εγκύκλιο των αποσπάσεων, το συμβούλιο  έκανε αποδεκτές 108 αιτήσεις Αιρετών ΟΤΑ, 89 αιτήσεις συζύγων μελών Δ.Ε.Π., 2 αιτήσεις  συζύγων ιερέων/εκπαιδευτικών, 8 αιτήσεις  συζύγων Δικαστικών Λειτουργών, 7 αιτήσεις συζύγων Ιατρικού προσωπικού Άγονων και προβληματικών περιοχών και 383 αιτήσεις  συζύγων Ενστόλων. Όλες οι προαναφερθείσες κατηγορίες Αιτήσεων θα ικανοποιηθούν. 

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η ικανοποίηση των αιτήσεων αυτών έχει ως επακόλουθο τη μείωση των Λειτουργικών κενών βάση των οποίων πραγματοποιούνται οι Γενικές αποσπάσεις. Η τακτική αυτή αποτελεί πολιτική επιλογή, σε αντίθεση με ότι γινόταν παλαιότερα και παρά την αντίθεση που εκφράζεται από τους Αιρετούς του κλάδου. Επιβάλλεται λοιπόν οι αποσπάσεις  αυτές να μην επηρεάσουν τα ήδη περιορισμένα από τις Περιφερειακές Δ/νσεις, λειτουργικά κενά.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι  αναιτιολόγητα  δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η με αρ.4/24-6-2016 Απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για την επικαιροποίηση των ασθενειών προς ένταξη σε Ειδική Κατηγορία.

Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος συνεδριάσεων του ΚΥΣΔΕ και την Πέμπτη 28/6 αναμένεται η ανακοίνωση της Α΄ φάσης των αποσπάσεων στις σχολικές μονάδες της  Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η θέση μου είναι ότι, οι αποσπάσεις αυτές πραγματοποιούνται όχι μόνο για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών αλλά κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Την περίοδο αυτή, χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών ζουν με την προσμονή της πραγματοποίησης μιας απόσπασης που θα ενώσει ξανά την οικογένειά τους, θα προσφέρει καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, θα απαλύνει τις αρνητικές συνέπειες των οικονομικών πολιτικών που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί στη χώρα μας. Οι κυβερνώντες, θα πρέπει να προσεγγίσουν το ζήτημα αυτό με την επιβαλλόμενη κοινωνική ευαισθησία.

Επιβάλλεται επιτέλους, να επιτραπεί η πραγματοποίηση αποσπάσεων μεταξύ των χαρακτηριζόμενων ως «πλεονασματικών περιοχών». Άλλωστε, είναι γεγονός ότι παρά τις τεχνικές  που επινοούνται για την «εξαφάνιση» των χιλιάδων υπαρκτών εκπαιδευτικών κενών, αυτό δεν γίνεται εφικτό. Κάθε Σεπτέμβριο οι «πλεονασματικές περιοχές» απαιτούν την πρόσληψη εκατοντάδων αναπληρωτών για να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες. 

Επιβάλλεται επίσης για τους κοινούς κλάδους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας να δοθούν τα εναπομείναντα λειτουργικά κενά από τις αποσπάσεις στην Πρωτοβάθμια και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να μένουν αδιάθετα εκατοντάδες κενά.
 
Συνάδελφοι,
Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι  η διαμόρφωση συνθηκών ψυχικής ηρεμίας και ασφάλειας στους εκπαιδευτικούς, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση  για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η ικανοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού αιτήσεων  απόσπασης  αποτελεί υποχρέωση όλων όσων εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές και επιθυμούν να χαρακτηρίζονται από κοινωνική ευαισθησία .

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Πεππές Δημήτρης
τακτικό Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τη ΔΑΚΕ Καθηγητών
6948238722      peppesdim@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.