Ανδρέας Κάλβος "Εις Σάμον"

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται
ζυγό δουλείας ας έχωσι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Κωστής Παλαμάς "Η λειτουργία δεν τέλειωσε"

«Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα 'ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ - Ανακοίνωση για τη στέγαση των εκπαιδευτικών


Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

            Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους γίναμε μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου γεγονότος. Οι νεοπροσληφθέντες αναπληρωτές καθηγητές στη Σαντορίνη αδυνατούσαν να βρουν στέγη και κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να κοιμηθούν μέσα στα αυτοκίνητα τους, ή σε υπνόσακους στην παραλία. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι εξοργιστικό, γιατί απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς.


            Άμεσα η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε ενεργοποιήθηκε και πρότεινε στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ να ασχοληθεί με το ζήτημα. Το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών δημοσιοποιήθηκε στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του δημάρχου Σαντορίνης, ο οποίος προκειμένου να σταματήσει η αρνητική δημοσιογραφία για το νησί, «μερίμνησε» ώστε να βρεθούν κάποια δωμάτια ξενοδοχείου για τους καθηγητές, τα οποία όμως πλήρωναν με την ημέρα!!! Πέραν αυτής της «ενέργειας» του δημάρχου, καμία άλλη πρωτοβουλία δεν ελήφθη από την τοπική κοινωνία για την εξάλειψη του προβλήματος που προέκυψε. Οι ελάχιστοι καθηγητές, που βρήκαν κατοικίες σε «αλμυρές» τιμές, προθυμοποιήθηκαν να φιλοξενήσουν τους υπόλοιπους συναδέλφους, μέχρι και αυτοί να βρουν κατοικία!!!

            Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε πρότεινε στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ μέλη του Δ.Σ να μεταβούν στη Σαντορίνη, στη Μύκονο και στο Ρέθυμνο, όπου παρουσιάστηκε η έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να ασκήσουν πίεση στις τοπικές αρχές, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.


            Η πρόταση της ΔΑΚΕ Καθηγητών για το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στις τουριστικές περιοχές εν γένει είναι η εξής:

·         Χορήγηση στεγαστικού επιδόματος στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε τουριστικές περιοχές υψηλού κόστους διαβίωσης.
·          
·         Άσκηση πίεσης στους δημάρχους, για να αναλάβουν την υποχρέωση που έχουν σύμφωνα με το νόμο να στηρίξουν οικονομικά τους υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους στην περιοχή του δήμου τους.

      Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει το «μπαλάκι» των ευθυνών στους δήμους. Είναι επίσης γνωστό ότι πάμπολλοι δήμοι βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να στηρίξουν τους δημοσίους υπαλλήλους. Πιστεύουμε όμως ότι ο δήμος Σαντορίνης, ο δήμος Μυκόνου και πιθανότατα και ο δήμος Ρεθύμνου δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, γιατί τα έσοδα που λαμβάνουν από τη φορολόγηση των δημοτών τους λόγω του μεγάλου τουριστικού κύματος στις περιοχές τους είναι τεράστια. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε πιστεύει ότι  η κυβέρνηση και οι Δήμοι Σαντορίνης και Μυκόνου είναι συνυπεύθυνοι για την άθλια διαβίωση των εκπαιδευτικών στα νησιά τους.

            Η αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ που επισκέφτηκε τη Σαντορίνη βρέθηκε ενώπιον μιας πρωτόγνωρης κατάστασης.  Είκοσι μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους εννέα καθηγητές και περίπου δεκαπέντε δάσκαλοι δεν είχαν βρει κατοικία και διέμεναν σε ξενοδοχεία με την ημέρα, ενώ αρκετοί άλλοι συνάδελφοι φιλοξενούνταν από άλλους συναδέλφους μας αναμένοντας να έρθει η 10η Οκτωβρίου προκειμένου να τους δοθεί από τους ιδιοκτήτες η κατοικία που είχαν μισθώσει για το επόμενο διάστημα και με αμφίβολη την παραμονή τους σε αυτήν από το Μάιο και εξής.

            Η αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ επισκέφτηκε το δήμαρχο Σαντορίνης και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Απαίτησε δε άμεση λύση γιατί σε διαφορετική περίπτωση κανένας καθηγητής δε θα ερχόταν στη Σαντορίνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθηγητές στη Σαντορίνη ζήτησαν από το Δ.Σ να απαιτήσει από το Υπουργείο Παιδείας να αποκτήσουν το δικαίωμα επανατοποθέτησης, για να υπηρετήσουν σε άλλα νησιά, όπου επίσης υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών.

            Στη σύσκεψη που έγινε την επόμενη μέρα με την παρουσία των εκπροσώπων των ιδιοκτητών των ξενοδοχείων καταλήξαμε στην πρόταση για εξεύρεση καταλύματος από τους ιδιοκτήτες και την επιδότηση του ενοικίου από τον δήμο για το μέρος του ενοικίου που υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανά μήνα.

            Επειδή εκτιμούμε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι υπαρκτές, συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη για το ίδιο θέμα. Σημειωτέον, και προς ενημέρωση των αδαών συνδικαλιστών συναδέλφων, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι πολιτικός προϊστάμενος των δημοσίων υπαλλήλων (είναι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), αλλά είναι το Υπουργείο αυτό που εμπλέκεται με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

            Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε μία πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία θα αφορά συνάντηση των συναρμόδιων Υπουργείων (Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), των εμπλεκόμενων δημάρχων και των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών ( ΟΛΜΕ, ΔΟΕ). Την αποτελεσματικότητα αυτής της πρωτοβουλίας επιφυλασσόμεθα να την κρίνουμε στο μέλλον με βάση τα αποτελέσματά της.


            Εν κατακλείδι, από τις πρωτοβουλίες της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε προέκυψαν:

·         Η ανάδειξη της στεγαστικής κρίσης στη Σαντορίνη με την μη προσφορά κατοικιών προς μίσθωση.

·         Η δημοσιοποίηση των υψηλών ενοικίων που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί στις τουριστικές περιοχές.


·         Η γνωστοποίηση της αντίληψης των δημάρχων της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίοι στο ιδεολόγημα της «νησιωτικότητας», επιδιώκουν να γίνονται οι διορισμοί των δημοσίων υπαλλήλων με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα των καθηγητών και όχι με βάση κομματικά συμφέροντα. Εμείς δε θα κάνουμε ποτέ κομματικά παιχνίδια στην πλάτη των συναδέλφων μας, ούτε θα επιδιώκουμε όξυνση των προβλημάτων τους, προκειμένου να αποκομίσουμε παραταξιακά οφέλη. Δεν ασχολούμαστε καν με τη διαστρέβλωση των θέσεων μας. Απάντηση σε όσους διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας είναι η πρόσφατη βούληση των συναδέλφων, που μας ανέδειξαν με άνεση πρώτη δύναμη.


Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.