Ανδρέας Κάλβος "Εις Σάμον"

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται
ζυγό δουλείας ας έχωσι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Κωστής Παλαμάς "Η λειτουργία δεν τέλειωσε"

«Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα 'ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός, Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. και Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Ν. Παπαχρήστος (Πρόεδρος ΟΛΜΕ): Καταγγέλλω τον εξευτελισμό που υφίστανται οι συνάδελφοί μας

            


            Βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου, και παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Παιδείας, οι ελλείψεις καθηγητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι σημαντικές.

            Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας λείπουν περίπου 2000 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα κενά εκπαιδευτικών στα Δωδεκάνησα ανέρχονται στα 250, ενώ στις Κυκλάδες λείπουν 196 καθηγητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν κενά φιλολόγων, μαθηματικών και βιολόγων ακόμα και στην Αττική. Ειδικά για τους βιολόγους καταγράφονται κενά σε πολλές περιοχές της χώρας. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί στο τέλος του πρώτου 10ημέρου του Οκτωβρίου, όταν θα μεταταγούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 400 καθηγητές αυξημένων προσόντων (με διδακτορικά), μετατάξεις που εκκρεμούν από το καλοκαίρι και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου. Επίσης, επιπλέον κενά θα δημιουργηθούν με τις αποσπάσεις 100 καθηγητών στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, αποσπάσεις που για ευνόητους λόγους δεν έγιναν τον Αύγουστο ως είθισται.  

            Οι σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών έχουν επιπτώσεις στο διδακτικό έργο. Πολλά αντικείμενα δε διδάσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των πανελληνίως διδασκόμενων μαθημάτων. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι οι μαθητές που δεν έχουν καθηγητές στα μαθήματα προσανατολισμού θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με τους συμμαθητές τους που δεν αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα.

            Είναι προφανές ότι τα κενά αυτά θα κληθούν να τα καλύψουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές, οι οποίοι επί σειρά ετών περιφέρονται από νήσο σε νήσο και από χωρίο σε χωρίο, εξαιτίας της συνειδητής επιλογής των μηδενικών διορισμών. Ιδιαίτερη περίπτωση απαξίωσης εκπαιδευτικών αποτελούν οι εκπαιδευτικοί που είχαν την ατυχία να τοποθετηθούν στη νήσο Σαντορίνη, στη Μύκονο και στο Ρέθυμνο. Οι συνάδελφοι αυτοί αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα σοβαρό πρόβλημα στέγασης, ενώ το Υπουργείο Παιδείας και οι τοπικές αρχές αδρανούν χαρακτηριστικά. Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον εξευτελισμό που υφίστανται οι συνάδελφοι μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση, αλλά και από τις τοπικές αρχές να πάρουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει ο ευτελισμός και η απαξίωση τους. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ επισκέφτηκε τη Σαντορίνη, για τη στήριξη των συναδέλφων και απαίτησε από τη Δημοτική Αρχή άμεση λύση. Εντός της εβδομάδας αντιπροσωπείες της ΟΛΜΕ θα επισκεφτούν το Ρέθυμνο και τη Μύκονο για τους ίδιους λόγους. Μάλιστα στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν οι πρώτες παραιτήσεις αναπληρωτών, γιατί αδυνατούσαν να παραμείνουν ελλείψει στέγης.

            Το Δ.Σ της Ο.Λ.Μ.Ε. απαιτεί από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας την πρόσθετη οικονομική στήριξη των συναδέλφων αναπληρωτών και μονίμων, οι οποίοι υπηρετούν στις τουριστικές περιοχές με υψηλό κόστος διαβίωσης.


Κυρίαρχο βέβαια αίτημα παραμένει η άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να σταματήσει επιτέλους η Οδύσσεια των αναπληρωτών  συναδέλφων και συνακόλουθα να αναβαθμιστεί η δημόσια εκπαίδευση με την παρουσία όλων των εκπαιδευτικών στα σχολεία την 1η Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.